2015. jún 01.

Zárszámadás

írta: Ross Satyr
Zárszámadás

Lezárult a JET-SOL Liga nevű legfelső szintű felnőtt női nagypályás labdarúgó bajnokság 2014-2015-ös szezonja. Az előző öt év bajnoka, az MTK Hungária FC nem tudta megvédeni a címét, a Ferencváros a „bajnoki döntőnek” is nevezett ráadásban kétszer is döntetlent ért el, és mindkétszer higgadtabb volt a tizenegyesek értékesítése során. A bronzérmet a legfelső osztály újonca, a Dorogi Diófa szerezte meg, Nézzük, mit mondanak a tények, a számok, mellőzve bármiféle kommentárt. Az alábbi táblázat a felsőházba jutott csapatok által az egyes szakaszok során megszerzett pontszámokat tartalmazza.

 

CSAPAT

MTK

FTC

ASTRA

DOROG

ALAPSZAKASZ

42

33

29

21

RÁJÁTSZÁS

12

18

6

0

HELYOSZTÓ

2

2

0

6

ÖSSZESEN

56

53

35

27

 

Tegyük hozzá, hogy a bajnoki döntő két döntetlenül végződő mérkőzése során a Ferencváros idegenben 1, az MTK idegenben 2 gólt szerzett, vagyis egy másféle, nemzetközileg talán jobban elterjedt kiírás esetén az MTK megtartotta volna a bajnoki címét. A bronzéremért vívott helyosztót az a csapat nyerte meg két sima győzelemmel, amely a rájátszás végéig 21 pontot szerzett, míg az ellenfele 35-öt. Nyerni nem akármikor, hanem jókor kell tudni ... Ha hasonló táblázatot készítenénk az Alsóház négy csapatával, abból az derülne ki, hogy az egyenes kiesést az a csapat kerülte el, amely a helyosztóig 8 pontot szerzett, miközben az ellenfele 16-ot.

Az ilyenfajta versenyrendszer védelmezői azzal érvelnek, hogy akárhogy zajlik is le a szezon, a helyezések eldöntését mindenképpen izgalom kíséri. Alátámasztja a meglátásukat, hogy ebben a szezonban a színvonalasabb férfi bajnokságok közül az olasz, német, angol sorozatban nagyon korán, a franciában is viszonylag korán eldőlt a bajnoki cím sorsa. (A kevésbé színvonalas bajnokságok közül is volt ilyenre példa, egyebek között Magyarországon.) Akad azonban ellenpélda is: a spanyol pontvadászatban mind az előző, mind a mostani szezonban egyetlen gól határozta meg az arany- és ezüstérem sorsát.

Hátra van még a női Magyar Kupa döntője a két fővárosi csapat között, vidéken. Meg is tekinthető a helyszínen, szurkolói kártyával…

Szólj hozzá