2014. sze 14.

UEFA Női U19 Európa-bajnokság, selejtező kör

írta: Ross Satyr
UEFA Női U19 Európa-bajnokság, selejtező kör

Szombathely / Bük, 2014. szeptember 13 - 18.

u19.jpgAhogyan más itt közölt bejegyzésekben, most sem ismételjük meg a köztudott, illetve az interneten könnyedén előkereshető adatsorokat. Ha az olvasó meg szeretné ismerni őket, gépelje be a címsort egy böngészőbe, és válassza ki a találatok közül a megfelelőt, amely tartalmazza az 1. forduló eredményeit. Hogy a lényeget megemlítsük: Belgium és Magyarország 3-3 ponttal és azonos, 4-0-ás gólkülönbséggel rendelkezik. A hétfői második fordulóban Belgium Észtországgal találkozik, a mi ellenfelünk pedig Szlovénia lesz.

A tornának helyet adó Bük település polgárai közül nem sokan tudták, hogy egy nemzetközi futballtornát rendeznek itt. Még ennél is kevesebbhez jutott el a hír, hogy a tervezett szombathelyi helyszín és 15:30 perces kezdés helyett a magyar csapat is itt fogadja ellenfelét,18:00 órakor. Frissítés: hétfőn, szeptember 15-én is mindkét mérkőzés Bükön lesz 12:30 illetve 16:30 órakor. Semmi baj, mondhatnák a szervezők: a fő az, hogy az UEFA minden rendelkezése és szabályozása teljesüljön. Azok pedig teljesültek is. Minden stratégiai pontra biztonsági őrök lettek állítva, azzal a szigorú paranccsal, hogy ne engedjenek be a nézőtérre üdítőt tartalmaz műanyag palackot sem. A műanyag pohárral szemben nem volt kifogás. Természetesen alkoholt sem volt szabad behozni. Ugyanakkor a biztonsági őröknek nem volt felhatalmazásuk vegzálni a csontrészeg szurkolókat mindaddig, amíg az alkohol csak belsőleg volt jelen náluk. Vagy újra külsőleg. Rendnek köll lennie, és szabál az szabál. 

Meg kell adnunk a méltó tiszteletet a Kovács Edit, korábbi tőrvívó világbajnok és olimpiai érmes által vezetett szervező csapatnak. Edit szemei és fülei szinte megsokszorozódtak, hogy módja legyen mindazt meglátni és meghallani, ami esetleg egy zavaró porszemet jelenthetett a jól összehangolt gépezetben. Az esetleges apró hibákat azonnal, a helyszínen korrigálták, hogy minden megfeleljen az írott és jóváhagyott programnak.  

Nos, ami viszont a közönségkapcsolati vonatkozásokat illeti, nem lehet nem megemlíteni néhány kritikus pontot. Nem voltak plakátok, szórólapok, nem voltak a helyi médiában az eseményt beharangozó reklámok és információk, nem volt nyomtatott műsorfüzet. Erre persze azt lehet mondani: és akkor mi van? Korábban, amikor mi voltunk egy-egy hasonló torna szervezői, szintén soha, vagy majdnem soha  nem gondoskodtunk hasonlókról. A szurkolók egy fillért sem fizetnek a belépésért, ki törődik tehát velük? Senkik. Ismét csak senki. A szurkolók csak zavart keltenek, minden olyan lehetőségnek ők a forrásai, ami rosszra fordulhat. Minél kevesebb van belőlük, annál jobb. Említsük meg azért: a közönségkapcsolati ügyekkel az MLSZ-nek egy másik részlege foglalkozik...

És ez az oka annak, hogy én, aki szintén csak egy blogokat is író szurkoló vagyok, ezen a ponton befejezem és nem írok tovább semmiről, ami történt, éppen történik vagy megtörténhet az esemény ünnepélyes zárásáig. Majd valamelyik két csapat továbbjut és boldogan utazik haza, a másik kettő meg elbukik és szomorkodhat. Vajon melyik lesz igaz a magyar csapatra? Őszintén sajnálom, hogy ezt kell írnom: ki nem szúrja le? 

Szólj hozzá